Unitatea între Biserica Rasaritului si Biserica Apusului s-a mentinut pâna la sfârsitul secolului al V-lea . Chiar si atunci când Biserica era unita existau deosebiri privind constitutia Bisericii. În Rasarit existau patriarhate autonome recunoscute de sinoadele ecumenice pe de o parte siorganizare monarhica cu jurisdictie universala exercitata de episcopul de Roma pe de alta . Grecii erau aplecati spre filosofie si metafizica dând nastere la erezii ce afectau dogmele pe când latinii , mai practice , se vor ocupa de probleme de cult si de morala, profesând inovatii în aceste directii .Rupturi între cele doua Biserici au mai existat si înainte de 1054 , dar nu asa de radicale . În urma publicarii Henotikon-ului =Edict de unire ,din octombrie 482 de împaratul bizantin Zenon , pentru împacarea monofizitilor cu Ortodoxia , a izbucnit schisma religioasa dintre Roma si Constantinopol , cunoscuta sub denumirea de schisma acachiana , dupa numele patriarhului Acachie al Constantinopolului . O noua raceala între Roma si Constantinopol s-a produs când patriarhul Ioan IV Postitorul (582-595) si-a luat titlul de Patriarh ecumenic , în sinodul local de la Constantinopol din 588 , fapt care l-a suparat pe papa Grigorie I cel Mare(590-604) , care în  semn de smerenie crestina , si-a luat titlul de servus servorum Dei , considerându-se patriarh al întregului Apus .
La sinodul quinisext catolicii sunt acuzati de celibat ,de consum de animale sugrumate si de sânge ,de postire în zi de sâmbata,ca picteaza pe Mântuitorul sub chip de mile ; papa a primit hotarârile sinodului numai sub presiunea împaratului ,ele fiind considerate ca o prima declaratie de razboi  împotriva Apusului .
La acestea , s-au adaugat si altele , pe care le aflam din Enciclica patriarhului Fotie catre scaunele arhieresti din Rasarit din primavara anului 867 , dintre care cea mai importanta este învatatura gresita a purcederii Duhului Sfânt de la Tatal si de la Fiul –Filioque ,introdusa de latini în Simbolul niceo-constantinopolitan .Adaosul Filioque este semnalat pentru prima oara la sinodul I de la Toledo din 447 , apoi la sinodul III de la Toledo din 589 de unde s-a introdus apoi în Franta ,Germania , Anglia si Italia de nord . În sinodul din noiembrie 809 de la Aachen , prezidat de împaratul Carol cel Mare , adaosul a fost impus în tot Imperiul Carolingian .
La Roma , papa Leon al III-lea(795-816) a protestat împotriva adaosului Filioque , poruncind sa se scrie pe doua placi de argint Simbolul de credinta  fara Filioque , în greaca si latina , pe care le-a asezat pe usa intrarii catedralei Sfântul Petru , sub care a pus sa se scrie : Haec Leo posui amore et cautela orthodoxae fidei –Eu , Leon , am pus aceasta din dragostea si grija  pentru credinta ortodoxa .Un sinod  tinut la Worms în 868 acuza pe greci de erezie cu privire la Sfânta Treime .
În Enciclica lui Fotie latinii mai sunt acuzati ca îsi rad barba ca junghie de Pasti un miel pa altar ca evreii , ca pregatesc  Sf. Mir cu apa de râu si ca ridica diaconi la rangul de episcope adunându-se  28 de acuzatii .Acuzatiile reciproce sporesc continuu ajungându-se în 1054 la 80 ; papa Nicolae I acuza pe  Fotie ca este un simplu laic , nega  autoritatea  patriarhiei de Constantinopol si îsi aroga dreptul de a judeca chiar sip e patriarhi .Grecii au fost acuzati  în anatema din 1054 ca sunt simoniaci , ca fac eunuci si-I ridica la rangul deepiscopi , ca reboteaza ca arienii pe cei cu botez în numele Sfintei Treimi ca pretind ca donatistii ca numai biserica lor este adevarata , ca permit casatoria preotilor , ca pretend ca Legea lui Moise este blestemata ca sustin ca numai pâinea da viata si ca au scos Filioque din crez .
Dar în fruntea cauzelor schismei trebuie asezate lipsa dragostei crestine si mai ales conceptiile diferite referitoare la fiinta si unitatea Bisericii.
Cea mai importanta cauza a dezbinarilor a fost dorinta nemarturisita a papalitatii de a-si întinde stapânirea peste întreaga Biserica . În 1054 papalitatea ca putere politica s-a asociat cu împaratul bizantin încercând sa-l sileasca la supunere totala fata de Roma . Papa prezenta pretentiile sale politice ca dogme religioase si de aceea Biserica ortodoxa lupta în fapt pentru respingerea unei false dogme , a dogmatizarii puterii lumesti universale a papei . 

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships