Balanta de plati externe inregistreaza fluxurile dintre rezidenti si straini derulate de-a lungul unei perioade de referinta, anul calendaristic.
Pozitia investitionala internationala (PII) exprima stocul de creante si angajamente financiare ale unei tari fata de restul lumii la un moment dat, la sfirsitul anului calendaristic.
Din aceste documente se deduce si datoria externa a tarii acumulata in relatiile cu nerezidentii sau cu organisme si/sau institutii financiare internationale.
Sistemul conceptual si tipologia balantei de plati externe

La baza elaborarii BPE sta conceptul de tranzactie internationala.
Distinctia dntere rezidenti si nerezidenti se refera la centrul principal de interes sau activitate . Rezidedentii unei economii sunt: familiile si indivizii, intreprinderile, organizatiile private non-profit, administratia publica centrala.
Centrul de interes economic se afla intr-o tara atunci cind o persoana fizica sau juridica are plasamente in economia acelei tari unde sau de unde s-a angajat sau intentioneaza sa se angajeze in activitati si tranzactii comerciale sau financiare pe o perioada de timp mai mica de un an.
Teritoriul economic al tarii corespunde teritoriului geografic administrat de guvernul unei tari , unde persoanele, bunurile si capitalul circula libere.
Evaluarea tranzactiei se face la pretul pietei.
Momentul de inregistrare al tranzactiei este momentul, real sau estimat, al scimbului de proprietate
Principiul dublei inregistrari in elaborarea BPE se refera la faptul ca partea covirsitoare a tranzactiilor internationale este cu titlu oneros.
BPE se elaboreaza : global, bilateral, regional.

Structura unui BPE

Contul curent al BPE cuprinde totalitatea tranzactiilor care au ca obiect capitalul sau activele financiare.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships