SUA la Conferinţă era prezentată de W.Wilson. anul 1918 vine din partea SUA cu un şir de propuneri: 8 ianuarie-Cele 14 puncte. 1.tratate deschise, fără acorduri secrete, diplomaţie deschisă. 2.libertatea absolută a apelor internaţionale. 3.înlăturarea barierelor economice. 4.minimalizarea armatelor. 5.rezolvarea problemelor coloniale. 6.eliberarea teritoriilor ruse. 7.Belgia evacuată de trupele germane. 8.FR eliberată de trupe GER, Alsacia şi Lorena înapoiate. 9.corectarea frontierelor Italiei conform hotarelor internaţionale. 10.popoarelor AU-independenţă absolută. 11.Rom, Serb, Muntenegrul-eliberate, pt Serb-ieşire la mare. 12.regiunilor turce din IO-suveranitate, strimtori libere, altor pop-autonomie. 13.crearea statului independent Polonez, cu iesire la mare. 14.crearea Ligii Natiunilor. 27 septembrie- Cele 5 condiţii. 1.atitudine echitabilă faţă de dusmani şi prieteni. 2.condamnarea “intereselor speciale”. 3.nici un fel de alianţe în LN. 4.interzicerea înţelegerilor economice în LN. 5.interzicerea acordurilor secrete. 11 februarie-Cele 4 principii. 1.pacea trebue să se bazeze pe echitate incontestabilă. 2.popoarele şi regiunile nu pot fi obiecte de schimb între state. 3.fiecare dispută teritorială trebuie să vizeze poporul, şi nu o parte a compromisurilor între MP. 4.toate naţiunile trebuie să obţină realizare deplină a intereselor sale.

Tomas Woodrow Wilson cunoscut mai ales ca Woodrow Wilosn s-a născut la 28 decembrie 1856 la Staunton, Virginia şi decedat la 3 februarie 1924 la Washington. Este al 28 preşedinte al SUA ales timp de două mandate din 1913 până in 1921. Tatăl său era păstorul bisericii presbiteriene, astfel că tânărul Woodrow, a fost un devotat presbiterian care a primit o educaţie bazată pe principiile creştine. Viaţa lui a fost marcată şi de amintirile sale din timpul războiului de succesiune şi de dezastrele la care a facut şi el parte. La varsta de 19 ani, este admis la universitatea Princeton unde îşi începe studiile în domeniul dreptului. A începul a lucra în calitate de avocat la început, însă timp de un an şi-a reluat studiile dar s-a îndreptat spre istorie şi ştiinţe politice, devenind un bun istoric şi un specialist în ştiinţe politice. Teza sa de doctor a fost prezentată la varsta de 30 de ani. Influenţat de teoriticienii britanici ca: Edmonde Burke, Wilson a fost un liberal. O perioadă s-a resemnat cu profesia de profesor de istorie însă visul lui cel mare era de a activa în sfera politicii. În 1902 devine rectorul universităţii Princeton şi lansează o vastă reformă a sistemului de învăţământ. În calitatea sa de reformator democrat, a fost ales guvernator al statului New Jersy în 1910 şi preşedinte al SUA în 1912. El în final este ales, şi timp de un an, lansează o reformă de legi electorale. Se face rapid remarcat prin şefii de partid la nivel naţional numiţi în Partidul Democrat încă din 1912. Campania sa electorală s-a bazat pe eliminări de conglomerate industriale, a contribuit esenţial la crearea unui sistem de legi privind sistemul de rezerve federal. El s-a opus lui Theodore Roosevelt care era partizanul unei puteri prezedenţiale puternice. Alegerile prezedenţiale din 1912 au reprezentat un adevarat triunghi între candidatul Partidului democrat, preşedintele ales şi candidatul Partidului Republican şi în final Theodor Roosvelt, care a fondat propriul lui partid, cel Progresist, atunci când nu a reuşit să obţină nominalizarea în cadrul Parditului Republican. W.Wilson a fost ales datorită divizării care a avut loc în cadrul Partidului Republican.

PREŞEDENŢIA: În 1913 la 8 aprilie devine primul preşedinte de mai mult de un secol care s-a adresat personal Senatului. La 2 mai 1913 semnează în calitate de preşedinte actul de recunoaştere a independenţei Republicii Chineze. În 1914 la 16 iunie paridul democrat îl desemnează pe Wilson în calitate de candidat pt al 2 mandat şi la 7 noiembrie este ales pt un al 2 mandat. Sloganul său alectoral Noi nu suntem în război datorită mie rezumat de politica străină din timpul primului său mandat. La 4 mai Wilson îşi ţine discursul în faţa Senatului şi aduce la cunoştinţă că SUA sunt neutre în războiul dintre Germania, dar precizează faptul că această poziţie va fi cam greu de menţinut. Astfel că la 2 aprilie, ţine un discurs pentru a cere o declaraţie de Război a SUA contra Germaniei, care a fost ratificată de congres şi de preşedinte la 6 aprilie, astfel ţara participa la IWW. În 1918 la 8 ianuarie pronunţă un alt discurs la fel în faţa Senatului prezentând lista celor 14 puncte necesare pt obţinerea păcii. Aceste principii wilsoniene pot fi rezumate în 3 cuvinte: autodeterminarea popoarelor, libertate şi pace. În 1919 la 18 ianuarie Wilson asistă la deschiderea Conferinţei de Pace de la Paris. La 10 iulie prezintă personal Tratatul de la Versailles pt a fi ratificat de Senat. Dar în septembrie, atunci când Senatul nu a ratificat toate punctele tratatului, Wilson se decide să se întoarcă în State pt a mai pronunţa o dată discursul pt ca să fie ratificată şi promovată ideea creării Societăţii Naţiunilor. Senatul a respins realizarea Tratatului de la Versailles la 19 noiembrie. LA 20 noiembrie Wilson primeşte Premiul Nobel al Păcii pt acţiunile sale din timpul IWW. Wilson a fost şi creatorul sistemului bancar actual.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships