1. Cea mai dinamica modalitate de transport este cea aeriana. Traficul international de marfuri s-a dublat la fiecare 5-6 ani. In traficul international au intrat nu numai marfuri clasice ca supliment de bagaj la transportul calatorilor ci au aparut linii aeriene specializate in transportul de marfuri. La acestea a contribuit in mod constant pretul de transport, confortabilitatea primirii si expedierii marfurilor, siguranta si nu in ultimul rand cooperarea existenta intre companiile aeriene, ceea ce simplifica foarte mult activitatea beneficiarilor de transport.
2. Reglementari internationale privind traficul aerian:
 Conventia de la Varsovia 1929- prin aceasta conventie s-au pus bazele Contractului de Transport Aeriene, materializat prin scrisoarea de Trasura a Transporturilor Aeriene. Aceasta conventie reglementeaza de fapt documentele folosite in transporturile internationale aeriene si precizeaza drepturile si raspunderea civila a carausului aerian pentru cauzele suferite de calatori, bagaje si marfuri in timpul transportului. Convetia defineste transportul international aerian ca acel transport la care punctul de plecare si punctul final de destinatie sunt situate in tari diferite. Regulile conventiei de la Varsovia se aplica la transporturile efectuate intre 2 tari contractanete.
 Conventia Sanitara Internationala de la Haga 1933- aceasta conventie reglementeaza masurile de control ce pot fi luate de aeroporturi pentru protectia sanitara fito sau veterinara cu privire la accesul aeronavelor, echipajelor acestora, bagajelor si marfurilor in general si in mod special, atunci cand exista suspiciuni de contaminare sau infestare.
 Conventia de la Chicago 1944- aceasta reprezinta principalul instrument juridic in domeniul aviatiei civile internationale.
 Protocolul de la Haga 1955- cu aceasta ocazie s-a precizat faptul ca documentele de transport prevazute in Conventia de la Varsovia fac dovada contractului de transport. De asemenea prin acest protocol s-a limitat raspunderea carausului si timpul de intocmire a reclamatiilor privind pierderea sau avarierea marfurilor sau a bagajelor transportate.
In Romania, contractul de transport aerian intern este reglementat de Codul Aerian Roman aprobat prin ordonanta de urgenta nr 29 din 28 august 1997.

CONTRACTUL DE TRANSPORT INTERNATIONAL AERIAN

Contractul international de transporturi de marfuri dintr-o tara in alta se manifesta sub forma de scrisoare de transport aerian: AWB AIR sau WAY BILL.

SCRISOAREA DE TRASURA- reprezinta dovada primirii marfii de catre compania aeriana pentru a fi transportata si acceptarea conditiilor generale pe care le are fata de beneficiar. Scrisoarea de transport aerian se intocmeste in 3 exemple originale si mai multe copii (in functie de necesitatile beneficiarului de transport). Destinatia celor 3 exemplare este urmatoarea:

1- primul exemplar poarta mentiunea: pentru exportatori si este semnat de expeditor si ramane la caraus;
2- al II-lea exemplar poarta mentiunea: pentru destinatar si este semnat atat de expeditor cat si de transportator si insoteste marfa pana la destinatie si se preda destinatarului;
3- al III- lea exemplar poarta mentiunea: pentru expeditor; este semnat de transportator dupa primirea marfii la transport si ramane la expeditor pentru a fi negociat.
Copiile scrisorii de trasura sunt folosite pentru a confirma primirea de catre destinatar pentru deplinirea formalitatilor vamale, etc.
Principalele mentiuni pe care trebuie sa le cuprinda o scrisoare de transport aerian sunt:
• punctele de plecare si de destinatie;
• mentiunea ca transportul este supus prevederilor conventiei de la Varsovia;
• greutatea, volumul, numarul si dimensiunea coletelor, felul ambalajului, marcajul si starea marfii predata la transport;
• documentele anexate la scrisoarea de transport aerian necesare indeplinirii formalitatilor vamale, fiscale, fitosanitare si de alta natura.
• numele si adresa destinataturului, eventual numele si adresa centrului acestuia care urmeaza sa preia marfa pe aeroportul de destinatie;
• mentiuni in legatura cu modul de plata a taxelor de transport si a celor accesorii;
• numele si adresa expeditorului;
Modificarile scrisorii de transport aerian poate avea loc in conformitate cu prevederile conventiei de la Varsovia. In acest sens expeditorul are dreptul sa retraga marfa de la transport pe aeroportul de plecare in timpul calatoriei si chiar la destinatie. Deasemenea el are dreptul sa dispuna predarea marfii unei alte persoana decat cea mentionata in contractul de transport aerian.
In ceea ce priveste reclamatiile: – in transporturile aeriene acestea se fac nu mai tarziu de 7 zile pentru bagaje si 14 zile pentru marfa.

SCRISOAREA DE TRANSPORT AERIAN IN TRAFIC CONSOLIDAT

In scopul reducerii costurilor de transport pe calea aerului se foloseste pe scara din ce in ce mai larga traficul consolidat. Prin trafic consolidat se intelege gruparea mai multor expeditii pe aer, postul de plecare pentru un singur aeroport de destinatie si un singur destinatar; gruparea expeditorilor se realizeaza de casa de expeditii care colecteaza expeditiile de la mai multi expeditori si intocmeste o singura scrisoare de transport aerian inscriind ca destinatar tot o casa de expeditie corespondenta, care efectueaza primirea intregii cantitati.
Companiile aeriene prefera aceasta grupare a marfurilor pentru ca obtin o economie de forta de munca in activitatea de expeditie si de intocmire a documentelor.

CASA DE EXPEDITII- realizeaza aceasta grupare si expedierea cu o singura scrisoare de trasura apartinand mai multor expeditori pentru a beneficia de tariful companiilor aeriene, valabil in cantitati mari la o singura exlediere.
Aceasta forma de trafic este avantajoasa si pentru destinatari intrucat casa de expeditii corespundenta realizeaza de regula transportul pana la domiciliul destinatarului, intocmind si formalitatile necesare de import.
Scrisoarea de transport aerian consolidat se numeste: MAWB- MASTER AIR WAY BILL sau HAWB- HOUSE AIR WAY BILL si este insotita de un manifest de consolidare.

Principalele elemente care au influentat nivelul tarifelor aeriene:
– greutatea marfurilor incarcate la o singura expeditie;
– ambalajul marfii care se transporta;
– distanta si relatiile de transport;
– felul marfii;
– felul de ambalare;
– modalitatea de angajare a transporturilor.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships