In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale a largirii si diversificarii schimbului commercial intre state, un rol de seama revine transporturilor si expeditiilor internationale de marfuri.
Transportul= reprezinta o latura importanta a productiei materiale care prin rolul lor de deplasare a marfurilor influenteaza hotarator si celelalte ramuri ale economiei mondiale, inclusiv comertul international.
Constituind mijloc material efectiv pentru comercializarea relatiilor economice inter- statale transporturile economice internationale pot fi considerate aparatul circulator al intregii economii mondiale.

Transporturile internationale contribuie direct la:
1. realizarea acordurilor interstatale de cooperare economica;
2. realizarea unui sistem de distributie cat mai apropiat de necesitatile beneficiarilor deā€¦ā€¦..
3. introducerea in circuitul mondial a tuturor zonelor de pe glob prin crearea posibilitatilor de realizare a datoriei statelor de participare la diviziunea internationala a muncii.
Dinamica cresterii capacitatii de transport pe plan mondial in ultimile decenii are o tendinta similara cu cea a dinamicii comertului international. Aceasta este determinate de:
1. rapiditatea cu care se diversifica productia de bunuri materiale determina modificari sturcturale in schimburile internationale;
2. largirea schimburilor economice intre state, cresterea numarului de parteneri comerciali conduce implicit la cresterea distantelor intre parteneri.
3. repartizarea inegala pe plan mondial a factorilor de productie.
4. pe masura dezvoltarii comertului international, a cresterii distantelor de transport, a marfurilor de comert exterior s-au majorat cheltuielile de transport.
5. dezvoltarea in ritm intens a schimbului de marfuri pe plan international a determinat si sporirea preocuparilor pentru organizarea activitatilor de depozitare si manipulare a marfurilor.
6. transportul international contribuie la realizarea strategiei, desfacerii marfurilor pe piata internationala.
7. o influenta hotaratoare asupra activitatii de comert international o au si transporturile din punct de vedere al calitatii serviciilor prestate de catre participantii la expeditiile internationale.
8. ca parte a comertului invizibil transporturile contribuie in mod direct la echilibrarea balantei de plati externe a unei tari.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships