Update 28 octombrie 2022
După cum am menționat și în cerere adresată PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE că în luna august 2022 erau procesate cererile pentru luna ianuarie 2022, pe 20 septembrie 2022 erau procesate cererile pentru luna ianuarie 2022 și azi 28 octombrie sunt procesate cererile pentru luna ianuarie 2022!
Cetățenii români care au depus cerere pentru pașaport simplu electronic în luna februarie 2022 așteaptă deja de 8 luni ca să le fie procesate cererile pentru pașaposrt simplu electronic!
Am mai depus o cerere azi la PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE și dacă lor li se pare normal ca o cerere pentru pașaport simplu electronic să fie soluționată într-un termen de cel puțin 8 luni și nu văd nimic ilegal în aceste acțiuni atunci vă rog să îmi scrieți!
Update 28 septembrie 2022
Pentru că este un caz de interes public în care le sunt încălcate drepturile la mii de cetățeni români din Republica Moldova am hotărât să public și un articol pe 23 septembrie la sesizarea pe care am depus pe 20 septembrie la PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE!
Astăzi am primit și un răspuns
recomand să citiți articolul care l-am scris pe 23 septembrie

Articol publicat pe 23 septembrie 2022

Înainte de a scrie despre incompetența celor de la ambasada României din Chișinău vreau să menționez doi anti-români de la București: Klaus Iohannis și  Bogdan Aurescu

Când se unesc comuniștii cu nemții întotdeauna au de suferit românii, în special basarabenii!

În contextul în care anti-românul Marian Lupu, fostul candidat al comuniștilor la funcția de președinte al Moldovei din primăvara anului 2009 și actual Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova,  a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis ( etnic neamț)  cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european.” Toți cetățenii Republicii Moldova cunosc destul de bine trecutul comunist al lui Marian Lupu!

 

Vreau să vă remintesc despre declarațiile lui Marian Lupu când era preşedinte al  Parlamentului, Marian Lupu, în cadrul unei apariţii televizate, că s-a răzgândit în ceea ce priveşte denumirea limbii pe care o vorbeşte.

Marian Lupu: M-am răzgândit, ştiinţific nu mai e limba română, ci moldovenească.

Reacţiile nu au întârziat să apără!!!

„M-am răzgândit! Științific sunt un bou!”, aşa şi-a întitulat un material Constantin Tănase pentru Timpul. El nu preciza niciun nume, însă facea referire la declaraţiile care aparţineau lui Marian Lupu.

 

Despre practicile ceaușiste de la Ministerul Afacerilor Externe Român

În perioada când eu eram student la Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane am avut  dezbateri ca studiu de caz practicile ceaușiste ale lui Bogdan Aurescu în perioada 2003-2004 când a deținut în cadrul MAE, funcția de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului și depunea documente/dovezi false la CEDO împotriva cetățenilor români care își căutau dreptatea la CEDO!

Dacă depui mărturie mincinoasă/dovezi false la vreo judecătorie/tribunal/ curte de apel din România această faptă constituie infracțiune conform Codului Penal din România însă dacă depui mărturie mincinoasă/dovezi false la CEDO nu prevede nici o pedeapsă cu privarea de libertate! Mai mult, Bogdan Aurescu a ajuns să fie promovat în carieră și în prezent ocupă funcția de Ministrul Afacerilor Externe din România!

Vreau să scriu despre experiența mea de la Ambasada României de la Chișinău și se observă cu ochiul liber interesele rusești și cele românești doar prin  mărimea ambasadei Ruse și  mărimea ambasadei Române și totul devine foarte clar! Autoritățile române sunt indiferenți de cetățenii români  cât și intersele românilor sunt aproape egale cu zero în Republica Moldova!

Dacă România ar fi avut o ambasadă ca marime precum cea Federație Ruse, nu ar fi exista zeci de compani de pe strada Ismail ( presupun că pe teritoriul Moldovei astfel de companii ar depăși peste o sută) care oferă servicii pentru obținerea cetățeniei Române mai rapid! Angajații de la firmele respective ar trebui să lucreze în Ambasadă României și nu în firme private. Obținerea cetățeniei Române este un business în Republica Moldova și vreau să cred că nu există fapte de corupție în aceste firme cu ambasada/ consulatele României din Republica Moldova! Un lucru este clar: că cererile pentru obținerea cetățeniei române se obține mai rapid dacă le depui prin aceste firme private!

Ambasada și autoritățile Române cunosc despre existența acestor firme cât și despre faptul că dacă depui cerere pentru obținerea cetățeniei direct prin ambasadă, trebuie să aștepți foarte mult timp și de aceea uni depun documentele prin firmă sau în București/ Iași! Ceea ce am scris acuma nu este nimic nou! Despre asta se știe de foarte mult timp! Eu am depus documentele în București în 2012 când eram student la a doua Facultate și în 2013 am obținut cetățenia!

Sunt cetățean al României din 2013 și pașaportul meu românesc este expirat!  La sfârșitul lui ianuarie 2022 am depus o cerere pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de naștere românesc și abia l-am primit pe 2 iunie după mai multe apeluri telefonice și e-maluri! Pe data de 2 iunie 2022  am înregistrat cererea cu numărul PE10258345 pe  portalul servicilor consulare econsulat.ro și am solicitat serviciul consular: Pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate (valabil 10 ani) și până în prezent nu a fost validată cererea. Funcționarii publici de la Ambasada Românie din Chișinău au explicat refuzul de a-mi valida cererea pânî în prezent prin faptul că în perioada pandemiei nu au prestat servicii consulare și după finalizarea pandemiei au început să înregistreze cererile  în ordine cronologică, iar în prezent ( 20 septembrie 2020)  se verifică cererile depuse la începutul lunii ianuarie 2022. Prin răspunsul pe care l-am primit de la Ambasada României din Chișinău Nr. C39-22-1670/ 16-08-2022 cererile deasemenea erau procesate din luna ianuarie 2022. De pe 16 august până pe 20 septembrie tot se procesează cererile din luna ianuarie 2022 ceea ce înseamnă că cererea mea va fi validată în anul 2023 și nu se cunoaște încă în ce lună! Este inacceptabil ca o cerere pentru eliberrarea pașaportului simplu electronic să fie soluționată pe cel puțin o perioadă de 6 luni sau chiar un an în perioada când nu există stări de alertă/ context – excepțional – epidemiologic COVID-19!

Am scris și în sesizare:

Vreau să vă aduc la cunoștință că pe perioada pandemiei misiunile diplomatice nu a avut nici o activititate iar starea de alertă nu se mai prelungește în România după data de 8 martie!

Ori odată ce s-a început pandemia toate instituțiile statului român și-au luat măsuri de protecție privind contextul – excepțional – epidemiologic iar ambasadele/ consulatele statului român dispuneau de ghișeu înainte de a se începe contextul – excepțional – epidemiologic COVID-19 iar măsura de protecție este maximă luând în considerare că între un funcționar al consulatului român și un depunător al actelor îi desparte un geam din sticlă iar discuția se poartă prin microfon/boxă și riscurile de infectare sunt minime. 

Deasemenea

Chiar dacă au știut că există un număr mare de cereri, funcționarii publici din cadrul ambasadei Române din Chișinău nu au întreprins nimic pentru ca aceste cereri să fie validate cît mai rapid astfel aducând prejudicii la mii de cetățeni români din Republica Moldova! Suntem în a șaptea lună de când nu se mai prelungește starea de alertă și funcționarii publici din cadrul Ambasadei tot au ca pretext neîndiplinirea atribuțiilor de serviciudin cauza contextului – excepțional – epidemiologic COVID-19.

Am scris mai multe e-mailuri celor de la ambasadă României din Chișinău încă de când am depus cererea pentru eliberarea unui duplicat al a certificatului naștere și deasemenea le-am scris că voi depune o plângere penală la procuratura din România! Am scris/ am sunat de numeroase ori  celor de la MAE  Român pentru eliberarea Pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate (valabil 10 ani) și aștept a 4 lună ca să fie validată cererea!

Am primit și răspuns de la Ambasada României și ei îmi recomandă să mă duc în România sau să îmi facă la urgență un pașaport valabil pentru un an! Întrebarea mea către toți românii de peste Prut: care ar fi reacția voastră dacă vouă vi s-ar recomanda să vă duceți în Ungaria sau Bulgaria ca să vă faceți pașaportul românesc! Pentru voi sună aberant însă pentru basarabeni e OK!

Ca să fac pașaportul în București, eu trebuie să mă duc de cel puțin două ori în București: odată la depunere și odată la eliberare! Drumul din Chișinău până în București durează aproximativ între 8 și 9 ore și ca să ajung  dimineață în București, eu trebuie să mă pornesc de la orele 22  sau 23 după care voi sta în autocar aproximativ 16 ore ( dus / întors) în total 32 de ore  și va trebui să scot din buzunar 600 de roni doar pentru transport ( bilet într-o direcție costă 150 de roni). Dacă aș fi numai eu care așteaptă în rând nu  ar fi o problemă însă cetățeni români din Republica Moldova care se află în aceeași situație sunt mii!

Pentru eliberarea pașaportului român la Amabasada României din Chișinău trebuie să achiți taxa de 60 de euro! România ar putea angaja mai mulți funcționari publici și să-i achite doar din taxele pentru servicii consulare iar dacă timp de un an doar din taxe care plătesc moldovenii pentru servicii consulare ar putea construi/cumpăra o Ambasadă mai mare care cea a Federației Ruse!

Să zicem că fac la urgență pașaportul doar pentru un an! Problema constă că peste un an voi reveni în 2023  și iar va fi rând la ambasadă pentru în anul 2023  vor fi procesate cererile din anul 2022! Scopul acestei postări și a sesizării la PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE este ca să schimbe situația de la Ambasada României din Chișinău!

Am sunat de numeroase ori, am scris cereri însă cei de la Ambasada nu au făcut nimic ca să amelioreze situația și i-am avertizat că dacă nu se va schimba situația voi depune sesizare la procuratură! Însă ei n-au făcut nimic! Absolut nimic! Au știut din perioada când era pandemie  cât și în perioada post-pandemie  că sunt foarte multe cereri și nu au făcut nimic!

Bine că aveți timp să-i decorați pe comuniștii moldoveni și voi vă întrebați de ce moldovenii urăsc românii inclusiv cei care dețin cetățenia română! 

Cunosc  despre faptul cum lucrează autoritățile române mai ales acest ministru cu practici ceaușiste și vreau să vă asigur că dacă cererea mea care am depuso la PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE ,, s-a pierdut pe drum sau se va pierde” ( eu voi depune încă o sesizare la procuratură pentru infracțiunea de abuz în serviciu/ secretul corespondenței)  sau nu va fi analizată potrivit art. 8 alin. (1) din Ordonanța de Guvern nr. 27/2001 privind reglementarea activității de soluționare a petitților, Autoritățile si instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petitțonarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrarii petitței, răspunsul, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

De asemenea, potrivit art. 2 alin. (1) litera h) din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, nesoluționarea în termenul legal a unei cereri reprezinta faptul de a nu răspunde solicitantului in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, dacă prin lege nu se prevede alt termen.

 Potrivit art. 15 din O.G. 27/2002, nerespectarea termenului de 30 de zile, prevăzut de aceasta ordonanta, constituie abatare disciplinara și se sanctionează în conformitate cu dispozițiile Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici sau, după caz, în coformitate cu legislația muncii.

Domnule Bogdan Aurescu, ori vă dați demisia ori schimbați situația de la Ambasada și Consulatele Române din Chișinău!

 

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships