A. Olanda
Este specializata in transportul maritim. Aportul serviciilor in PIB este de 1,32%. Excedentul din transporturi (respectiv 5,001 mld. EURO) acopera deficitul mare din turism (3,746 mld. EURO), rezultand un sold pozitiv pentru servicii (4,669 mld. EURO).

Deficitul mare al balantei turistice se explica prin faptul ca se efectueaza cheltuieli masive cu turismul: din punctul de vedere al plecarilor, Olanda se situeaza pe locul 5 cu 22,286 milioane turisti (1996); din punctul de vedere al cheltuielilor se situeaza pe locul 8 cu 11,370 miliarde dolari; din punctul de vedere al cheltuielilor pe turist, Olanda se situeaza pe locul 9 cu 510 $/turist.

Trebuie mentionat faptul ca Olanda ocupa locul 3 din punctul de vedere al ritmului de dezvoltare al serviciilor de constructii.

Tot locul al 3-lea in ocupa din punctul de vedere al serviciilor de distributie. Distribuitorii executa servicii de import – export. Piata olandeza primeste produse din U.E., dar si efectueaza transferul rapid si functional al acestora. Olanda isi imprumuta reteaua de distributie intregii U.E.

Un alt domeniu dezvoltat din Olanda este cel al serviciilor bancare, Rabobank Nederland fiind considerata printre “cele mai sigure banci din lume”, deoarece toate cele trei agentii de rating au plasat-o pe primul loc cu calificativul AAA.

Ca serviciu dezvoltat apare si serviciul de asigurari, dintre care ING se situeaza pe primul loc cu 3600 milioane ECU, Aegon pe locul al doilea cu 1838 milioane ECU, si Achmea pe locul al treilea cu 1287 milioane ECU.

Este o tara dezvoltata din punct de vedere economic, dezvoltare reflectata de:

• PNB/locuitor=17320 $/locuitor;
• rata inflatiei scazuta=2%;
• rata somajului scazuta=4%.
• soldul balantei comerciale este pozitiv (=16357 milioane Euro).
• populatia ocupata in servicii totalizeaza 66% din populatia activa ocupata.

Grupul ING este astazi cel mai puternic grup financiar olandez, situandu-se printre primele in sfera serviciilor financiare integrate. Mai mult de 82 de mii de angajati in 60 de tari sunt antrenati in activitati financiar-bancare si de investitii.

Activitatea de asigurari se desfasoara in 31 de tari. Valoarea de piata a intregului grup a depasit, in 1998, 30 miliarde de dolari, iar activele sale au fost apreciate la 320 miliarde de dolari.

ING este numarul 1 in Olanda pe piata asigurarilor de viata si pensii cu un volum al primelor brute subscrise de 3600 milioane ECU in 1997.

Grupul ING a fost constituit in anul 1991 prin fuziunea dintre Nationale-Nederlanden si grupul NMB PostBank, intrand astfel pe piata financiara olandeza ca un puternic concurent al celorlalte grupari. Originile sale se afla situate in timp, la jumatatea secolului XIX(1845 – asigurarile prin societatea fondatoare Nederlanden si 1863 – activitatea bancara prin cea de a doua societate fondatoare Nationale Levensverzekering Bank), atunci cand asigurarile si serviciile bancare s-au constituit deja ca sector distinct pe piata olandeza.

Societatea Nederlanden a fost infiintata la 12 aprilie 1845 de catre G.J. Dercksen si C. M.Henry in oraselul olandez Zutphen, situat la granita cu Germania si avand un comert infloritor. Firma a avut ca obiect de activitate asigurarea impotriva incendiilor, adaugand treptat in oferta sa si alte produse legate in oferta sa si alte produse de asigurare legate in speciale in transportul si comertul maritim, mai ales dupa ce fondatorii amintiti si-au format propria lor companie.

Strategia noii companii a fost de a derula operatii de asigurare atat in Olanda, cat si in afara ei. Astfel, printre primii clienti mai importanti ai noii ai societatii s-a numarat si Nederlandsche Handel-Maatschappij, care detinea monopolul comertului cu Indiile de Est olandeze, Indonezia de azi, colonie a Olandei din acea vreme. A fost infiintata, ca urmare, o retea deosebit de ampla de vanzare a asigurarilor pentru transportul maritim. Ea cuprindea Valparaiso, San Francisco, Shanghai, Londra, numarand la inceputul secolului XX, 139 de reprezentante in diferite orase ale lumii.

Dupa cel de al doilea razboi mondial, societatea Nederlanden a continuat politica sa de extindere pe piata internationala prin achizitionarea unor societati de asigurare cu situatie economica stabila si cu o buna reputatie pe piata din Canada, Australia, Belgia si Marea Britanie.

In anul 1963, Nederlanden s-a asociat cu o alta societate de asigurari Nationale Levensverzekering Bank, specializata in asigurarile de viata si cu o experienta de 100 de ani in acest domeniu. Sediul acestei societati se afla la Rotterdam, oras cu o populatie de 10 ori mai mare decat Zutphen, caracterizat printr-o dinamica economica iesita din comun, mai ales datorita faptului ca este un oras port. Fondatorii acestei societati si-au concentrat de la inceput activitatea firmei pe piata asigurarilor de viata, reprezentand in Olanda cea mai moderna societate de acest , organizata ca societate pe actiuni si apeland pentru calcularea primelor de asigurare la principiile actuariale.

Asocierea celor doua societati descrise mai sus a fost stimulata de formarea CEE in 1957, creandu-se astfel posibilitatea extinderii acestei grupari puternice dincolo de granitele Olandei. Noua societate a inceput sa se miste rapid si cu pasi mari spre regiuni extraeuropene. Astfel, in 1974, ea si-a facut intrarea pe piata americana, cea mai mare piata de asigurari din lume, achizitionand pachetul majoritar al societatii Peerless Insurance Co.

Ramura bancara a grupului ING isi are originea in numeroasele fuzionari ale unor banci cu traditie si vechime cum ar fi Rijkspostpaarbank si Postchecque en Girodienst care au fuzionat si format Postbank, care la randul ei a fuzionat cu Nederlandse Middemstandsbank si au creat NMB Postbank Group, care a devenit in 1991 componenta bancara a Grupului ING.

In anii care au urmat fuziunii au mai fost facute o serie de alte achizitii importante care au intarit pozitia grupului pe piata internationala, cum ar fi banca britanica de investitii Barings in 1995, compania de asigurari pe viata Equitable of Iowa si Furman Selz pe piata americana. Preluarea bancii belgiene Banque Brussels Lambert, la sfarsitul anului 1997, a reprezentat cea mai mare achizitie a unei companii olandeze de pana acum.

B. Belgia
Investitii in principalele sectoare economice (1997)
 In comert si repararea vehiculelor, precum si in bunurile de larg consum s-au facut investitii brute in active corporale 173,2 miliarde de franci belgieni, investitii necorporale 10,3 miliarde franci belgieni, investitii brute corporale/in procente 20,9%.

 In transport, depozitare si comunicatii s-au facut investitii brute in active corporale 182,8 miliarde de franci belgieni, investitii necorporale 8,2 miliarde de franci belgieni, investitii brute corporale/in procente 32,3%.

 In agentii imobiliare si in firme prestatoare de servicii s-au facut investitii brute in active corporale 191,8 miliarde de franci belgieni, investitii necorporale 12,5 miliarde de franci belgieni, investitii brute corporale/in procente 34,8%.

Serviciile de transport reprezinta specializarea Belgiei.

 Transportul aerian (Aeroportul National din Bruxelles) – 1999
nr. de zboruri: sosiri(*1000)=156
nr. de zboruri: plecari(*1000)=156
pasageri sositi(*1000)=9.981
pasageri care pleaca(*1000)=10.025

 Transport feroviar – 1998
Calatori(*1000)=145.856
-trafic intern(*1000)=133.923
-trafic international(*1000)=11.934
Calatori – km(min)=7.097
-trafic intern(min)=5.830
-trafic international(min)=1.267
Marfuri(1000t)=60.696
Tone-km transportate(min tkm)=7.600
Transportul rutier de marfuri – 1997
Greutati transportate (1000t)=392.179
Tone-km(min tkm)=44.974

Mass-media – gradul de utilizare a serviciilor mass-media ( in procente din total populatie, in anii 1997-1998)
Fax 12,3%
GSM 10%
Internet 4,8%
CD 59,8%
Magnetoscop video 72%
PC 34,9%
Folosirea teledistributiei 89,6%
Telefon fix 93,5%
Televiziunea 95,9%

Serviciile de posta(1998)
Trafic postal total (mil. de trimiteri)=3.614
-trafic postal national=3.238
-trafic postal international=1.190
Nr. de oficii postale=1.393

Doua companii din Belgia, respectiv Ziegler si Halbart International Group au castigat cate un Oscar pentru realizarile din export; Ziegler ofera clientilor sai o serie de servicii in lantul logisticii: transport rutier/aerian/maritim international, targuri de comert. Ziegler este un operator multimodal fiind in masura sa asigure servicii “end-to-end” si “just-in-time”. In ceea ce priveste Halbart International Group inregistreaza un progres deosebit in tot ceea ce are legatura cu transportul si distributia de marfuri.

Pe langa serviciile traditionale se dezvolta si altele cum ar fi: proiectare, consultanta, traduceri. Serviciile oferite sunt variate: firme de avocatura, agentii de relatii publice, agentii de advertising, agentii de traduceri, firme de contabilitate. Cele mai multe agentii de advertising fac parte din societati transnationale.

Serviciile de traducere sunt foarte importante mai ales intr-o tara cu un numar mare de institutii si companii internationale. Una dintre companiile de traduceri este Dixit Co, iar Mendez Translations company este furnizorul numarul 1 de servicii de traducere din Belgia. Grupul Mendez cu filiale in Paris, Cologne, Madrid si Millan are aproximativ 1400 de clienti in toata lumea si are de-a face cu aproximativ 250000 de pagini de traduceri pe an.

Dintre firmele care ofera servicii financiare trebuie mentionat COBAC.

Una dintre cele mai mari companii din Belgia este Belgacom, care este un operator public de telecomunicatii. Este mare nu numai prin valoarea adugata, ci si prin investitii si numar de angajati.

O alta firma importanta este Bureau Van Dijk, firma de consultanta pentru afaceri inca din 1970. Se specializeaza in sisteme de informare pentru companiile din sectorul privat, departamente guvernamentale si organizatii internationale.

Action-Media & Communication este o companie de audiovizual, ale carei activitati sunt caracterizate de o tehnologie avansata.

B. Luxemburg
Este specializat in servicii bancare.

In ultimii ani s-a inregistrat un ritm pozitiv al angajarilor in sfera HORECA(sectorul hotelier si de restaurante).

Analizand ponderea comunicatiilor in crearea de valoare adaugata, Luxemburgul se afla printre primele trei state din U.E., comunicatiile avand o contributie de 3,5%.

Populatia ocupata in servicii din populatia activa ocupata reprezinta 68,82%.

In U.E., singura tara care depaseste nivelul atins de S.U.A. si Japonia in ceea ce priveste ponderea primelor de asigurare in PNB este Luxemburg, prima/locuitor fiind de 6226 ECU.

Firme de telecomunicatii din Belgia si Olanda impreuna cu Franta, Italia si Spania au format o societate mixta “Financial Services Association” care furnizeaza servicii financiare de specialitate.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships