A. Olanda
Stat cu o economie industrial – agrara puternic dezvoltata, Olanda este lipsita de resurse de subsol, cu exceptia hidrocarburilor. Industria prelucratoare, diversificata si cu un inalt nivel tehnologic, antreneaza 1/5 din populatia activa, contribuie cu 31% la PNB si este caracterizata prin rolul important al companiilor transnationale Philips, Shell si Unilever. Se disting concentrarile industriale Amsterdam – Haarlem – Velsen (nave, otel, prelucrarea prod. tropicale), Rotterdam – Haga – Dordrecht (petrochimie, electronica, avioane), Eindhoven – Breda (electronica, autovehicule, textile).

Agricultura cea mai performanta din lume, antreneaza 5% din populatia activa, contribuie cu 5% lw PNB si are ca specific prod. animaliera (peste 2/3 din prod. agr.), Olanda fiind primul exportator mondial de lapte, oua si carne de porc; se cultiva cartofi , grau, sfecla de zahar, iar floricultura este foarte dezvoltata.

In Olanda se afla primul port al lumii – Rotterdam; 30% din marfurile transportate pe mare incarcate si descarcate in tarile U.E trec prin porturile olandeze.

Turismul prezinta incasari remarcabile (peste 3mld. $ anual), iar balanta comerciala, cea de plati si servicii sunt excedentare.

B. Belgia
Tara cu o puternica dezvoltare economica dispune de unele resurse de subsol si roci de constructie, industria apelind in mare masura la importuri de materii prime si combustibil. Energia nucleara asigura cca. 2/3 din productia de energie electrica, iar industria este foarte diversificata, odinioara predominind siderurgia si textilele.

Prelucrarea diamantelor este o specialitate la nivel mondial a orasului Antwerp.

Agricultura este dominata de cresterea animalelor, in special porcine si bovine. Se cultiva cereale, sfecla-de-zahar si legume.

Belgia dispune de o densa retea de cai de comunicatie (feroviare, rutiere, fluviale).

Comertul exterior este foarte activ, exportul echivalind cu 56% din PIB, iar balanta comerciala s-a echilibrat in ultimii ani. Principali parteneri sunt tarile din U.E.

C. Luxemburg
Tara cu economie dezvoltata bazata pe operatiuni bancare, sector in ascensiune, si pe industrie, in special cea siderurgica. Aceasta din urma utilizind materie prima numai din import, desi a scazut in ultimii ani, ramine in contiunare importanta (ocupa loc 1 la productia siderurgica/locuitor pe glob).

Agricultura este axata pe productia animaliera. Balanta comerciala multa vreme excedentara, are in prezent un sold negativ.

Principalii parteneri comerciali sunt Germania si Belgia.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships