Despre contrabanda a autorităților de la Chișinău cu regimul separatist de la Tiraspol  nu mai revin că am scris de nenumărate ori însă contrabanda  cu țigări tranzitate/ venite  din R: Moldova spre  România care vrea să intre în Schengen  se face în continuare!
Un transport de 600.000 de pachete cu țigarete (12 milioane de țigarete), netimbrate, a fost depistat pe raza județului Cluj – informează Poliția de Frontieră Română. Cei din Republica Moldova scriu doar că țigările nu sunt moldovenești însă noi știm că prin RM sunt aduse și țigări de Contrabandă cum ar fi de exemplu chinezești! Tot contrabandă se numește chiar dacă țigările nu sunt moldovenești! De unde ne dăm seama că a trecut prin Iași este chiar comunicatul procurorilor!
Întrebarea este: au trecut cu camionul prin vamă chiar dau au tehnologie/ scanere  care poate depista imediat țigările sau au trecut râul cu bărci/ camioane/ drone ( cum se mai procedează de obicei)   și le-au adunat printr-un depozit și de acolo mai departe în … Cluj sau în Europa unde era destinația finală!
Însă din comunicat înțelegem că au trecut prin vamă!
Dacă ar fi trecut prin Bulgaria sau Ucraina era să fie implicați alte regiuni din România însă vedem că arestările sau făcut la Iași!
Polițiștii de frontieră din cadrul IGPF şi ITPF Iaşi, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, au destructurat un grup infracțional organizat specializat în introducerea și distribuirea pe teritoriul României a unor însemnate cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cu eludarea formalităților vamale.
„La data de 13.11.2022, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantități de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă. În cauză s-a reținut faptul că, în luna octombrie 2022, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat specializat în introducerea și distribuirea pe teritoriul României a unor însemnate cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cu eludarea formalităților vamale impuse pentru indigenizarea acestora, cu eludarea plății taxelor vamale, a accizei și a taxei pe valoare adăugată exigibile pentru astfel de bunuri. În urma activităților de urmărire penală efectuate, la data de 12.11.2022, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul I.G.P.F. au prins în flagrant, pe raza județului Cluj, un transport de 600.000 de pachete cu țigarete (12 milioane de țigarete), netimbrate. În urma verificării documentelor folosite pentru a justifica tranzitul de mărfuri, a rezultat că au fost folosite înscrisuri referitoare la ale bunuri decât cele transportate în realitate” – precizează sursa citată.
În data de 14.11.2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a admis propunerea procurorului de caz, dispunând cercetarea în stare de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile a unui bărbat cu dublă cetățenie, româno-moldoveană, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă și folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantități de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.
Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională.

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie cu un procent până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

În luna septembrie, piaţa neagră a crescut la nivel naţional cu 1 p.p. faţă de iulie. Cea mai mare creştere se înregistrează în nord-est, cu 9,1 p.p. până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. O majorare semnificativă este notată în Bucureşti, cu 4,9 p.p. până la 7,6%. Pe de altă parte, în nord-vest se înregistrează o scădere de 3,2 p.p. până la 5,4%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria “cheap whites” deţine cea mai mare pondere, de 40%, cu un avans de 2,1 p.p. faţă de iulie. Moldova se află în uşoară creştere, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant.”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

 

Vă recomand deasemenea să citiți și acest articol!

Cum va fi distrus Gheorghe Petic!

Cum va fi distrus Gheorghe Petic!

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships