Gunnar Myrdal, marele profesor de stiinte sociale, a subliniat doua efecte deplorabile ale coruptiei in lumea in dezvoltare:
• Comportamentul corupt paveaza drumul pentru regimuri totalitariste! Mecanismul este simplu: prin expunerea clasei corupte, si prin dorinta de a-i pedepsi pe acestia, noii justitiari se acopera cu mantia legitimitatii. Mai grav este insa ca aceasta sarada umbreste problema importanta, si anume faptul ca populatia respinge coruptia oentru ca sufera din cauza ei!
• “Folclorul coruptiei” il reprezinta legendele despre cat de corupti sau cat de coruptibili sunt de exemplu functionarii publici. Acesta are ca urmari resemnarea si fatalismul in randul oamenilor “mici”, intarind convingerea ca fenomenul coruptiei este ceva normal.
In amalgamul de saracie, ruine ale unor tranzitii nereusite si guvernari proaste, principiul interedpendentei circulare enuntat de Myrdal, prefigureaza efectele dezastruoase.
Realitatea in multe tari in dezvoltare se prezinta in felul urmator: institutii publice nedezvoltate, cateva elite ale casei superioare si diferente enorme intre venituri – odata cu acestea venind si posibilitatile de a exercita sau manifesta autoritate. Obisnuinta populatiei de a se confrunta cu coruptia duce la distrugerea oricarui sentiment de corectitudine. Relatiile intre oameni ajung sa fie determinate de predispozitia de a corupe si de a fi corupt, iar practica coruptiei prevaleaza intereselor comunitatii. Dezavantajati sunt cei saraci sau cinstiti, care din diferite motive nu pot sau nu vor sa intre in joc. Astfel ei vor fi tot timpul cu un pas in urma fata de cei care-si permit sa influenteze deciziile in favoarea lor. Cel mai des intalnit caz este acela in care drepturile conferite tuturor prin constitutie si lege sunt conditionate de mite. Ceilalti in schimb nu sunt supusi acestui tratament incorect, ajungandu-se in anumite cazuri pana la scutirea de taxe si impozite. Se ajunge la drepturi care dpdv al clasei sociale n-ar trebui acordate si cu siguranta n-ar fi necesare.
Exemple sunt multe: unele companii nu primesc actele necesare infiintarii chiar daca indeplinesc toate cerintele legale, iar altele, care nu intrunesc criteriile, le primesc chiar in ziua depunerii cererii. La fel se intampla cu inspectiile tehnice si audit-ul financiar. Unii nu stiu ce-i aia pentru mai multi ani, iar altii sunt controlati de mai multe ori pe an, fara o explicatie valabila.
Hernando de Soto a dat un exmplu in acest sens, luand drept cobai un tipic mic afacerist din Peru. Misiunea era sa infiinteze o antrepriza de croitorie avand intrunite toate cerintele legale. 10 din 11 oficiali ai departamentelor ministeriale sau municipale au refuzat sa lucreze pe “gratis”, iar doi dintre ei au amenintat ca vor “ingropa” afacerea inca nenascuta in lipsa unor compensatii considerabile. Afacerea a fost infiintata dupa 289 de zile, cu un cost total de 1231 $, adica de 32 de ori salariul minim din Peru la acea vreme.
Contrar unor pareri, coruptia guvernantilor afecteaza mai mult clasa inferioara a populatiei. Companiile mari angajeaza experti pentru a se descurca in sistemul birocratic si in modalitatile obscure de plata. De asemenea au mijloacele necesare de a “unge” masinaria administrativa in cazul in care “scartie”.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships