Desi tranzitia de la coruptia “draguta” la cea “mare” este fluida in cazul individual, cea din urma prezinta un sector distinct de probleme. In cel mai rau caz avem de-a face cu o clasa politica si economica superioara, care abuzeaza de privilegiile sale, imbogatindu-se pe spinarea populatiei. Fiecare participant are un interes. “Furnizorul” vinde bunuri si servicii la preturi astronomice, in timp ce “clientul” isi primeste partea sub forma comisioanelor ilegale. Ruinele dezvoltarii multor tari sunt marturiile acestor misculatii. Cele mai multe dintre ele sunt instalatii relativ inutile, prost adaptate, colosal de scumpe, proiecte de constructii mamut, sau dotare armata ce depaseste pe departe nevoile tarii respective. In toate cazurile tranzactiile sunt perfect legale. Natura ilicita a acestor operatiuni este data de urmatoarele: luand in considerare caracterul limitat al resurselor, functionarii ar trebui sa apere interesul public. Din motive egoiste insa, acestia in loc sa aleaga varianta optima, implementeaza varianta cea mai costisitoare. Dimensiunile exagerate, complexitatea tehnologica, lipsa infrastructurii sau chiar inutilitatea acelui proiect duc la ineficacitatea acelei investitii. Din moment ce “comisioanele” sunt ridicate si bineinteles nedeclarate, dauna in avutul public este proportional de mare. Acestei practici ii sunt atribuite datoriile externe ale multor tari in dezvoltare. Din nou un exemplu va demonstra cele de mai sus:
O companie intr-o tara puternic industrializata vrea sa renunte la costurile ridicate aferente constructiei unui incinerator de deseuri toxice, si demareaza cautarile pentru o varianta mai ieftina. In acest context, un inalt oficial ministerial dintr-o tara in dezvoltare abordeaza compania cu o propunere: pentru suma de 3 milioane $ acesta se angajeaza sa aranjeze importul fara probleme a intregii cantitati de deseuri pentru o perioada de 5 ani. Se va ocupa de asemenea de ingroparea deseurilor intr-o zona departata si, dupa parerea lui, sigura. Intamplarea face ca are in posesie destul teren langa satul sau natal, care ar fi numai bun pentru acest “proiect”. Datorita interdictiei de export – import de substante toxice, deseurile vor fi amestecate cu alte materiale ca nisipul sau rumegusul. In plus, asa va crea si locuri de munca pentru poplatia zonei. Dupa o scurta analiza a avantajelor economice, compania accepta.
Urmarile:
Cativa ani mai tarziu populatia din vecinatate cade victima unei boli ciudate, diagnosticata mai tarziu ca fiind otravire cu substante toxice. Inaltul functionar jura ca nu stia nimic de astfel de substante si declara ca a fost pacalit de compania multinationala. Aceasta din urma este atacata in justitie in tara respectiva si este tinta protestelor in mai multe tari, in care are filiale.
La inceput am conchis ca fenomenul coruptiei are loc la scara mondiala. Cu toate acestea, ea reprezinta o problema mult mai grava in tarile in dezvoltare.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships