Raporturile juridice ce iau nastere pe parcursul desfasurarii activitatii de judecata se pot manifesta doar in ordinea si forma instituita prin normele DPC, iar toti participantii la proces sunt inregistrati cu drepturi si obligatii de catre o lege procesuala. Aceasta particularitate a raporturilor date determina 3 consecinte :
1. In proces civil pot fi savirsite doar acele actiuni care in mod anticipat au fost prevazute in cadrul normelor procesuale.
2. Relatiile procesual-civile mereu imbraca forma raporturilor procesual-civile.
3. Insasi procesul civil este este o legatura indisolubila dintre actiuni si raprturi juridice.
De aici rezulta ca activitatea instantei de judecata si a celorlalti participanti la proces decurge intr-o forma procesuala speciala.
Trasaturile formei procesual civile se manifesta prin:
– temeiul examinarii si solutionarii unui litigiu il constituie initiativa persoanei interesate ;
– legiuitorul incredinteaza examinarea si solutionarea cazurilor doar instantei ;
– persoanele care au interes in solutionarea unui litigiu concret, au dreptul sa participle la sedintele de judecata si sa-si apere drepturile ;
– ordinea de examinare si solutionare a cauzelor e determinata anticipat prin normele DPC ;
– limitele examinarii letigiului sunt determinate de catre persoanele interesate.
Importanta formei procesual-civile :
– asigura persoanelor interesate , in finalul procesului, anumite garantii juridice concrete, referitoare la corectitudinea solutionarii letigiilor, precum si egalitate in drepturi si obligatii procesuale ;
– obliga instanta la obligarea si solutionarea conflitelor de drept, respectind concomitent normele de drept materiel si procesual si la emiterea unei hotariri legale si intemeiate cu respectarea garantiilor procesuale pentru participantii la proces.