Reformarea protestantă din Germania a fost începută de Martin Luther în 1517. El a încercat să reformeze Biserica Catolică medievala, dar datorită rezistenţei de care a dat dovadă, ea a fost împarţită în structura actuală. Luther s-a născut în Eisleben, Saxonia pe data de 10 noiembrie 1483, părinţii lui fiind Hans and Margaret Ziegler Luther. Dupa puţin timp familia lui s-a mutat în Mansfeld, unde Hans (tatăl lui) a lucrat ca miner. Tânărul Luther a studiat la Magdeburg şi Eisenach înainte să se înscrie la Universitatea Erfurt. În 1505 îndrumat de tatăl lui a început să studieze dreptul dar şi-a început viaţa religioasă devenind un călugăr Augustinian. Luther a devenit un mare teolog. El şi-a luat doctoratul în teologie în anul 1512 şi a devenit profesor al literaturii biblice la Universitatea Wittenberg. Seriozitatea cu care Luther cu care şi-a susţinut vocaţia sa religioasă l-a condus la o criză personală gravă: se intreba cum este posibil sa reconcilieze  cerinţele legii lui Dumnezeu cu inabilitatea omului de a o urma. El a găsit raspunsul său in Noul Testament: Dumnezeu având in subordinea lui pe Iisus Christos a reconciliat omenirea către EL. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare stricta a legiilor si a obligatilor religioase ci un raspuns al credintei care era acceptat de Dumnezeu. Aceasta credinta trebuia sa fie bazata pe dragoste nu frica.
            Aceasta credinta a lui Luther l-a facut sa intre in conflict cu Biserica Catolica 1517. Papa Leo al X-lea pentru a strange fonduri pentru construirea bisericii Sfanta Peter’s Basilica din Roma, a vandut indulgente oamenilor. Aceste indulgente erau folosite pentru iertarea pactelor contra cost. Luther era impotriva acestora.
            Pe data de 31 Octombrie 1517 Luther a afisat pe usa bisericii din Wittenberg o lista de 95 de teze si propozitii. Ele interziceau comertul cu indulgente. Aceste teze au circulat repede prin Germania şi au cauzat o mare controversa.
            Papa a ordonat ca Luther sa apara in fata Cardinalului Cajetan din Augsburg. Cardinalul I-a cerut sa retraga tot ce a zis. Luther  a zis ca face acest lucru doar daca I se dovedeste in biblie ca el greseste.
            In 1521 papa, prin Bula de excomunicare impotriva lui Luther a cerut imparatului Carol V sa-l execute. In loc sa faca ce I-a zis acesta a convocat un concil pentru examinarea lui Luther. Dieta I-a cerut sa-si retraga declaratiile, dar el a refuzat si a fost declarat ca fiind in afara legii.
            Cu ajutorul prietenului lui, guvernatorul din Saxonia, care l-a ascuns in castelul Wartburg, castel care se afla langa Eisenach. Cat timp a stat acolo el a inceput sa traduca Noul Testament in Germana.
            In sfarsit preocuparea imparatului principala era razboiul cu Franta, si astfel el s-a reintors la munca sa de la Wittenberg. El incercand sa corecteze religia nuprea a avut succes. In anul 1524 multi tarani din Germania au folosit acest pretext pentru a se revolta.
            In anul 1525 Luther s-a insurat cu o fosta calugarita Katharina von Bora. Acest lucru demonstreaza ca el era improtriva celibatarului la preoti. Restul vietii si l-a petrecut scriind, ţinând predici şi organizând reforma bisericii în Saxonia. El a murit pe data de 12 febroarie 1546 la Eisleben – care a fost si locul lui de nastere.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships