Conform legii Guvernul prezinta Parlamentului pina la 1 octombrie a fiecarui an proiectul legii bugetare anuale. Acesta contine anexele si nota explicativa. Proiectul legii bugetare anuale este examinat de Comisia Economie, Buget, Finante, care prezinta parlamentului un aviz de la data stabilita de acesta. Examinarea PLBA in Parlament se efectuiaza in trei lecturi. Ea poate fi adoptata si in 2 lecturi, daca toate chestiunile din lecturile 2 si 3 sunt examinate intr-o singura lectura. A) Examinarea in prima lectura : Parlamentul audiaza raportul Guverului si coraportul Comisiei Economie, Buget, Finante asupra PLBA si examineaza : – directiile principale ale politicii bugetar-fiscale ;conceptiile de baza ale proiectului. Parlamentul adopta, in prima lectura, PLBA si il remite Comisiei Europene, Buget si Finante pentru Pregatirea de examinare in a doua lectura. In caz de respingere Parlamentul stabileste stabileste un termen pentru imbunatatire si prezentare repetata a PLBA in prima lectura. B) Examinarea in a doua lectura : parlamentul examineaza : veniturile estimate sub forma de calcule si structura lor ;cheltuielile estimate, structura si destinatia lor ;deficitul sau excedentul bugetului de stat.

C)Examinarea in a treia lectura, Parlamentul: – examineaza alocatiile detaliate pentru autoritatile publice ;stabileste alocatiile care vor fi finantate in mod prioritar ;examineaza alte detalii din legea bugetara anuala.

Pina la 5 decembrie a fiecarui an, Parlamentul adopta legea bugetara anuala, care va fi promulgate. Promulgarea legii este actul final si tine exclusiv de competenta sefului statului care investeste legea cu formula executorie. Decretul de promulgare(2 saptamini) emis de Presedintele RM este obligatoriu pentru executarea pe intreg teritoriul statului, avind caracter normativ. Ulterior, Decretul cu privire la promulgarea legii bugetare anuale se publica in Monitorul Oficial

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships